Lluís Rabell: “La resolució és una bogeria que contradiu el que la CUP havia dit”

Lluís Rabell, al seu despatx al Parlament | Diana Estallo

Durant la campanya, Inés Arrimadas es referia a Lluís Rabell com “el candidat independentista de Podem”, mentre que Artur Mas els acusava de tenir “el mateix discurs que Aznar”. Després dels resultats del 27-S, la formació taronja va comptar els vots de CSQP al seu bàndol, mentre Junts Pel Sí reclamava que no se’ls podia comptabilitzar en el bàndol del no. Ara Lluís Rabell diu voler prioritzar des del Parlament l’agenda social, tot fugint del debat independentista, que l’esgota.

Està legitimada la resolució de desconnexió?

No, naturalment que no. És una autèntica bogeria i contradiu el que la pròpia CUP havia dit per activa i per passiva. Deien que amb menys d’un 55% dels vots no estava legitimat fer una DUI i això que presenten és de fet una DUI. Hi ha darrere una lògica aventurera per part de Convergència, que necessita aferrar-se al poder com sigui. Si la CUP els hi demanés que fessin el pi ho farien per tal d’estar al Govern.

Votaran en contra?

Ara igual volen que en el vot se separi els punts de la resolució, però votarem en contra del conjunt de la resolució i de tots i cadascun dels punts. Proposem una resolució alternativa i una manera diferent d’abordar un procés constituent, més factible. I veurem si amb la nostra proposta no hi ha gent que s’absté o hi vota a favor, a part de nosaltres.

Serà una bona presidenta Carme Forcadell?

Esperem-ho. L’entrada que ha fet no ha sigut la millor. Crec que s’ha equivocat rebregant el reglament del Parlament. No és una bona manera de començar. Esperem que mostri equanimitat. Ho dic des del carinyo, ja que la Carme Forcadell i jo ens coneixem de fa molts anys.

Els cinc vots de CSQP que va rebre Forcadell eren una qüestió tècnica o van ser per aquest carinyo?

Ens vam quedar sorpresos perquè un intercanvi de gestos per constituir la mesa del Parlament tingués la lectura política que ha tingut. És una formalitat i ho fan grups que no tenen cap afinitat ideològica.

CONFLUÈNCIA

Finalment a Catalunya hi haurà confluència. Té por que En Comú Podem repeteixi els seus errors, com el de tenir un candidat poc conegut?

El que ens va passar a nosaltres és que anàvem a unes eleccions tan complicades i polaritzades que el problema del candidat no era trobar-ne un de més o menys popular, sinó que no hi havia cua per fer el càsting. Perquè tothom sap que hi ha garrotades i no és una posició atractiva.

Era el seu un paper molt complicat d’assumir?

No hi havia cua. S’intuïa que era un escenari molt complicat. No eren unes eleccions qualsevol, tothom entenia que eren difícils i al final ho han estat encara més. Nosaltres teníem l’esperança d’introduir una falca social respecte el govern de Mas i Rajoy en un debat que al final acaba reduint-se al sí o al no.

L’exsecretària general de Podem, Gemma Ubasart, va criticar que la campanya es fes des de Madrid i que fos poc catalanista.

Sí, però la presència d’uns destaca per l’absència dels altres. És cert que quan en una campanya tens com aliat a Pablo Iglesias, pels mitjans té un poder d’atracció enorme i el seu discurs i la seva presència és aclaparadora. La feblesa de la campanya tenia a veure amb el fet de no haver arribat a incorporar més actors que haguessin donat la sensació d’una campanya més coral i plural.

Hagués ajudat la presència d’Ada Colau?

Hagués anat molt bé. Jo crec que ho van veure des d’una distància, amb el risc que aquesta polarització els hi generés problemes. Però quan veus el discurs d’Ada Colau ara sortint a la palestra pel 20 de desembre, és un discurs que reprèn fil per randa el nostre. Sort que no defensem el copyright.

Participarà en algun acte de les generals si li demanen?

Si m’ho demanen… De moment, ningú m’han demanat res i ja ho veurem.

Com interpreta el resultat del 27-S?

Tenim un empat infinit. Els que han guanyat les eleccions no poden aplicar el seu full de ruta perquè no han guanyat el plebiscit. Tenen prou força per fer un pols a l’Estat però no per guanyar-lo i els altres tenen prou força per bloquejar-lo però no per proposar una alternativa a la crisi. Tenim un govern, si surt, de Junts Pel Sí, liderat per un partit de dretes com és Convergència. I tindrem al capdavant de l’oposició un partit també de dretes. Tots dos comparteixen grup parlamentari a l’Eurocambra, però s’enfronten sobre la solució territorial a la crisi catalana. És una situació de boigs, que esbandeix tot el debat social i li dóna un caire d’un conflicte identitari sense solució. Això ens pot costar una generació de bloqueig polític a Catalunya.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s