La caiguda a trets de Younes Abouyaaqoub neutralitza la cèl·lula terrorista

guillem

En només quatre dies, els Mossos d’Esquadra han liquidat la cèl·lula terrorista que va perpetrar els atemptats de Barcelona i Cambrils. El nucli de la cèl·lula el componen 12 homes, tots ells neutralitzats: quatre d’ells estan detinguts –i dimarts al matí passaran a disposició de l’Audiència Nacional–, cinc d’ells van ser abatuts a Cambrils, dos han estat identificats entre les restes mortals d’Alcanar –un d’ells ha estat identificat com l’imam de Ripoll– i l’última peça del trencaclosques s’ha completat aquesta tarda. Younes Abouyaaqoub, l’autor de la massacre de la Rambla, ha estat abatut per la policia a Subirats.

Els Mossos han rebut dos avisos alertant de la presència de Younes Abouyaaqoub. D’una banda, el cap i el sotscap de la policia de Vilafranca del Penedès han alertat que se l’havia vist a prop de l’estació de tren. D’altra banda, una ciutadana també ha trucat assegurant haver-lo vist, i es mostrava molt convençuda ja que tenia grans “coneixements de fisonomia”. Al final, la policia ha localitzat a Subirats l’autor de la massacre, que anava vestit amb màniga llarga i ulleres de sol. Després, s’ha tret part de la roba, deixant al descobert un fals cinturó d’explotius, i ha cridat “Al·là és gran”. Els agents l’han abatut al moment, a les 16.16 hores.

Un cop els TEDAX han confirmat que no hi havia risc d’explosió, s’ha procedit a la seva identificació mitjançant l’empremta digital i s’ha confirmat la mort de l’únic implicat en els atemptats que encara estava en recerca i captura. A banda del cinturó d’explosius, Younes Abouyaaqoub portava diversos ganivets i punyals.

Captura de pantalla 2017-09-09 a les 22.45.01.png

No es descarten noves detencions i s’estudiarà l’entorn dels implicats

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el conseller d’Interior, Joaquim Forn, i el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, han comparegut una roda de premsa a última hora de la tarda en la qual s’ha negat que Younes Abouyaaqoub estigués acompanyat en el moment que va ser vist pels testimonis. Trapero ha desmentit que hi hagi cap altre fugit i ha atribuit les especulacions a què la ciutadania “està molt sensible” i reben molts avisos, fet que obliga als Mossos a portar a terme moltes operacions. Tanmateix, el major dels Mossos ha deixat clar que no es descarten noves detencions i ha assegurat que ara toca “obrir el ventall” i estudiar les relacions que tenien els implicats amb altres persones, també a nivell “internacional”.

Aquest matí, la policia també havia detallat altres extrems importants en la investigació. Concretament, va confirmar que un dels dos morts identificats a Alcanar és Abdelbaki Es Satty, l’imam de Ripoll de qui es sospita que va ser el responsable de radicalitzar els joves de la cèl·lula. A més, la policia també ha anunciat que Pau Pérez, el jove vilafranquí trobat mort al seu vehicle, és la víctima mortal número 15 dels atemptats. Younes Abouyaaqoub el va matar d’una punyalada per robar-li el cotxe i fugir de Barcelona. Després de fugir per la Boqueria i arribar a la Zona Universitària, l’atacant de 22 anys va trobar estacionat Pérez, el va matar, el va col·locar als seients del darrere i va conduir direcció a Sant Just Desvern, fent cas omís a un control policial a la Diagonal, on va ferir una agent.

La policia dona per acabada la identificació de les víctimes

Aquest dilluns també s’ha confirmat la identificació final de les víctimes mortals. Són 15 en total: 13 per l’atemptat de la Rambla, una a Cambrils i una altra a l’aparcament de Zona Universitària. Hi ha set dones i vuit homes entre les víctimes, dos d’ells nens. Sis són de nacionalitat espanyola, quatre d’elles amb residència a Catalunya (dos a Rubí, un a Sant Hipòlit de Voltregà i un a Vilafranca del Penedès), tres italianes, dos portugueses, un belga, un nord-americà, un canadenc i un amb doble nacionalitat britànica i australiana. Totes les famílies de les víctimes ja han estat informades i les identificacions s’han fet mitjançant empremtes dactilars, perfils dentals i proves d’ADN.

Puigdemont vol els Mossos participin en la xarxa d’informació internacional

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat que “la policia catalana s’havia guanyat per mèrits propis, també per competències estatutàries” participar en els espais on es gestiona “informació crítica” per prestar els seus serveis amb més “eficàcia”. “Això ja no ho discuteix ningú, ha manifestat Puigdemont, que creu que seria una bona notícia per la seguretat del país. Aquesta mateixa reivindicació l’han fet arribar les forces catalanes avui a Madrid durant la reunió del pacte antiterrorista.

El president Carles Puigdemont ha pronunciat en català, castellà, anglès i francès una declaració institucional. “Poc abans de les cinc de la tarda, els Mossos d’Esquadra han abatut Younes Abouyaaqoub, el conductor de la furgoneta i l’autor material de l’atemptat a Barcelona que el passat dijous va acabar amb la vida de 14 persones en el marc dels controls i operatius que la policia catalana ha desplegat des del dijous a tot el territori”, ha manifestat el president.

“Aquesta tarda he informat al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, amb qui he estat en contacte des del primer moment”, ha afegit. “Vull agrair la feina dels Mossos, feta amb una gran discreció i professionalitat, i en estreta col·laboració i coordinació amb la resta de forces de seguretat catalanes i de l’Estat”, ha sentenciat el president del Govern.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s